Hoppa till sidans innehåll

På väg hem från Skånska

16 SEP 2018 17:40
Då var årets första klubbresa till Skånska slut för denna gången och det är dags att summera. En imponerande semifinalplats för Isak Erliksson som i helgen visade att han kan slåss med de främsta i Europa i U13.
  • Uppdaterad: 17 SEP 2018 22:49

Danmarksettan och slutsegraren William Bögebjerg blev för svår i semifinalen men Isak fightades till sista boll. Vi fick också med oss några kvartsfinaler och bäst gick det i U13 med 3 st förutom Isaks semifinal.

Vi coacher har diskuterat vad det är som skiljer oss från de bästa och kommit fram till följande:

 

Är det tekniskt? I några fall ja men inte genomgående

 

Är det fysiskt? Ja, inte för alla men för många när det gäller styrka/snabbhet

 

Är det taktiskt? Ja 

Det behövs en bättre gameplan, alltså en bättre tanke med hur vi ska bygga upp spelet för att till slut kunna avgöra en duell. Vi måste bli bättre på att läsa våra motståndare och spelet, t ex om jag slår en smash på ett visst ställe, kommer motståndaren mest troligt att slå tillbaka bollen på ett visst ställe. Då måste jag våga vakta lite extra just där för att kunna möta motståndarens retur lite tidigare. På det viset kan jag höja tempot, sätta ytterliggare press på motståndaren, dominera spelet och tvinga fram misstag och läge att avgöra. På den internationella nivån duger det inte att slå ett ogenomtänkt slag, vänta och se på vad motståndaren gör och sen röra sig till bollen, då har tåget gått! Då blir man sen på nästa slag och ger över speldominansen till motståndaren. Så länge man för spelet (dominerar) kan man i regel strunta i ett hörn eller ibland två hörn och istället fokusera på att vara tidig på en mindre del av sin egen planhalva. Detta kräver analytisk förmåga och mod. Dessutom gäller det givetvis att placera bollen på rätt ställe med kvalitet.

 

Är det tempot? Ja, det hänger ihop med punkten ovan.

 

Missar vi för mycket? Ja, det hänger mycket ihop med inställning/mentalt och bristen på gameplan eller om man så vill tålamod. Har man en dålig gameplan försöker man avgöra från dåliga lägen och då sätter man sig själv i en dålig situation plus att man missar oftast före att motståndaren gör det för att man chansar.

 

I dubbelspelet brister vi mycket på förmågan att tillsamammans täcka banan. Vi behöver bli bättre på att röra oss mer synkat, veta och täcka varsitt ansvarsområde. Precis som i singel gäller det att kunna läsa motståndarnas slag och våga "sticka" lite tidigare ibland för att vara före dem i tanken och på det viset t ex få kontroll och dominera nätet. Skillnaden i dubbel är att då gäller det också att medspelaren är vaken och täcker det område som man "släpper" när partner "sticker". Återigen krävs analytisk förmåga och mod plus att man lägger till samarbete! Vi kan inte vänta på vart motståndaren slår bollen och sen röra oss, då har tåget gått IGEN....

 

Är det mentalt/inställning? Ja!

Många av våra spelare (inte alla) måste bli bättre på att ladda upp för matcher (gäller framför allt killarna).

Kroppsspråk, att se ut som en vinnare. När man går in på banan i sådana här tävlingar gäller det att visa direkt att man äger sin motståndare och banan. Det gör man genom att se honom/henne i ögonen och hålla huvudet högt, inte titta ned i marken och se rädd ut. Då har man förlorat halva matchen!! Tänk er hur det ser ut inför en boxmningsmatch!

Ger vi upp för lätt när det går emot? Ja, förutom några få av oss.

De flesta av våra spelare har bra spel i sig och kan få ut det när det går bra. Så fort man tappar några poäng i rad, tappar man huvudet helt och då rasar spelet och poängen rinner iväg. Här gäller det att kunna hitta tillbaka fokuset för att ta tillbaka initiativet. Taktik är alltid flytande och förändras hela tiden under en match. Om du vinner några poäng på t.ex. en diagonal smash så är det självklart att motståndaren kommer att börja täcka det slaget och då gäller det att kunna variera sig och hålla huvudet kallt och inte ge upp för att det inte funkar. 

 

Nu gäller det för oss tränare att hitta ett bra sätt för att göra våra spelare medvetna om dessa punkter för att kunna jobba med dem och lösa detta. 

Våra spelare lägger redan massor av tid på badmintonen. Om vi ska upp på den här nivån måste de lägga ner sin själ i sporten och då kan vi närma oss våra motståndare och spöa dem, annars är vi ännu längre ifrån nästa år. 

 

/Coacherna under Skånskan. 

Skribent: Peter Axelsson
Epost: This is a mailto link

 

Här finner ni info samt anmälan till badminton- och squashskolan!

 

 

Bokning av banor

Logga in med din epost och ditt lösenord nedan.

Medlemmar har fått mail med inloggningsuppgifter, saknar du detta använder du "glömt lösenord" - länken nedan.

Email:
Lösenord:
 
1:a gången?
Registrera HÄR!
Som ny spelare registrerar du dig som Strötidsspelare. Välkommen att kontakta oss på email: This is a mailto link om du önskar bli medlem! 

Sponsorer

 

peab


 

 

  

Forza logo

 

Logo blå-svart

 

 

images[2]


sparre


tandlakargruppen

 

 

 

 


 

 

Postadress:
Täby BM - Badminton
Täby RacketCenter, Flyghamnsvägen 16
18364 Täby

Kontakt:
Tel: 087565094
E-post: This is a mailto link

Se all info