Hoppa till sidans innehåll

Stark svensk insats i German U17 Open

11 JUN 2019 22:22
Fick nöjet att agera coach/ledare för en stor svensktrupp som deltog i German U17 Open. Nästan hela vårt U17-landslag + några till som vill satsa – Jättekul att se den ambition som finns hos dessa ungdomar.
  • Uppdaterad: 11 JUN 2019 22:22

Tävlingen som ingår i U17 BEC Circuit avgjordes i förorten Refrath

Arrangerande klubben TV-Refrath vann Bundesliga 2017 och klubbchefen Heinz Kelzenberg var Tournament Director och höll i det mesta.

Stora delar av Europas U17-elit var på plats, framför allt från centraleuropa, t. ex. alla bästa fransmän, tyskar, belgare och holländare.

För dem som skall representera Sverige i U17 EM augusti-sep var tävlingen ett perfekt genrep.

Konkurrensen är stenhård-det förekom i stort sett inga lätta matcher utan startfältet var extremt jämnt med massor av tresetsmatcher som avgjordes med ett par poängs marginal.

Vår spelare gjorde jättebra ifrån sig och är absolut med och fightas på den här nivån.

Bäst gick det i DD och mixed; Elin Boman tillsammans med Jessica Silvennoinen nådde semifinal i DD där de förlorade mot ett fransk/belgiskt par. Ida Melkerhed gick till kvartsfinal tillsammans med Luisa Pagliari från Belgien. De hade ett par matchbollar men fick till slut ge sig med 23-25 i avgörande set. Normalt sett spelar Ida med Julia Tuvesson som tyvärr inte kunde följa med p g a en skada.

I mixed hade vi tre par vidare till tredje omgången efter att våra tre par Ludwig Axelsson/Jessica Silvennoinen, Emil Söderdahl/Mirjam Lindgärde och Simon Sandin/Elin Boman alla slagit ut seedade par på vägen.

Efter tre knallhårda matcher fick vi med två par till kvartsfinal. Ludwig/Jessica vann åttondelen med 21-19 i avgörande set för att sedan förlora i en lika hård kvartsfinal med 21-18 i avgörande set.

Simon/Elin vann sin åttondel med 21-18 24-22 och i kvartsfinalen blev det 12-21 i avgörande set.

I herrdubbel nådde vi inte längre än till andra omgången men även här var det förluster i tresetare mot bra par.

I singel fick vi fram två DS, Elin Boman och Mirjam Lindgärde och en HS, Eric Ramstedt till åttondel.

 Vi är som sagt med och slåss men varför är det ingen som går hela vägen och vinner?

Är de andra bättre?

Det finns helt klart en och annan spelare som sticker ut och ser riktigt vassa ut antingen tekniskt eller att de kan läsa spelet bättre och spelar mer taktiskt rätt, men annars är vi i stort sett lika bra, både tekniskt och taktiskt.

De andra ser över lag lite bättre fysiskt ut:

De är starkare rör sig lite kvickare med bättre fotarbete och intensitet.

De jagar bollen bättre för att öka tempot, slår lite hårdare mm.

De gör också färre unforced errors än vad vi gör.

I singlarna orkar de spela i ett högt tempo längre än vi gör och framför allt behålla intensiteten genom hela turneringen.

Mentalt är de också starkare, det skriks när de vinner en boll, de har ett tuffare kroppsspråk och sätter sig i respekt hos sina motståndare genom att se dem i ögonen när de vunnit en boll.

Vi svenskar är om jag får säga så lite för mesiga, vågar inte riktigt leva ut, tittar ned i marken istället för på motståndarna när vi vunnit en boll, skriker för lite efter vunna poäng.

Varför är det så?

Typiskt svenskt sa nån förälder på plats.

Det kan vi inte nöja oss med!!!

Om det nu är så får vi se till att ta bort det. Det var inte så när vi var med i den yttersta världstoppen på 90-talet.

Okay att det var mindre konkurrens då, men en del av framgångsreceptet var att vi var fysiskt starka och satte oss i respekt hos motståndarna.

Hur skall gör vi då? 

Absolut måste vi först lära oss hålla rätt i racketen och sätta de tekniska grunderna i yngre åldrar. Vi skall också såklart lära oss att läsa spelet och spela rätt taktiskt.

MEN intensiteten och tempot måste upp på träningarna, vi skall träna teknik och taktik i ett högt tempo utan att missa-inte stå för mycket stillastående och gneta med detaljer. Hur ofta får man stå stilla och utföra slagen i en match?

Vi måste träna på att jaga bollen och ta den tidigt för att kunna styra matcherna. Det är lika viktigt i badminton som att ”åka skridskor och vara först in i närkamperna” i ishockey som experterna säger varje år när det är hockey-VM.

Vi behöver bli starkare, kvickare och orka längre.

 Vi måste träna på att visa med ett tufft kroppsspråk att vi är nöjda med en vunnen boll, gärna skrika lite också.

Det måste kort sagt bli mer kamp och djävlar anamma på träningarna när det är matchträning.

Det måste också vara ok att visa på våra egna svenska tävlingar att man vill vinna, betyder inte att man skall bete sig illa, MEN det måste få låta lite när man vunnit en boll, även om motståndaren slog i nätet. Det sker internationellt hela tiden- det är verkligheten.

Tror ni att en ryss eller polack är supersportlig? Eller en korean för den delen?

Svar nej! 

Givetvis behöver vi också ut i denna konkurrens ofta för att lära oss verkligheten och tro på att vi kan vinna över alla. 

Då kan vi det!

 

Skribent: Peter Axelsson
Epost: This is a mailto link

 

Här finner ni info samt anmälan till badminton- och squashskolan!

 

 

Sponsorer

 

peab


 

  

Forza logo

 

images[2]


sparre

 

 

 

 


 

 

Postadress:
Täby BM - Badminton
Täby RacketCenter, Flyghamnsvägen 16
18364 Täby

Kontakt:
Tel: 087565094
E-post: This is a mailto link

Se all info